Sende Oy ver : 0-Kisi:Puani : 0
"Magazin" Haberlere göre, 25 Nisan 2026 Cumartesi akşamı, Washington'daki Hilton Oteli'nde yaklaşık 2.600 kişinin katıldığı Beyaz Saray Muhabirleri Yemeği'nde, aniden silah sesleri duyuldu. Silahlı bir adam güvenlik kontrol noktasına doğru koşarak birkaç el ateş etti. 79 yaşındaki Donald Trump, 56 yaşındaki eşi Melania Trump ve 41 yaşındaki Başkan Yardımcısı JD Vance, Gizli Servis tarafından derhal odadan tahliye edildi.
ABD başkentinin belediye başkanı Muriel Bowser, People dergisine yaptığı açıklamada, silah seslerinin yerel saatle yaklaşık 20:36'da duyulduğunu doğruladı. Bir Gizli Servis ajanı vuruldu, ancak kurşun geçirmez yeleği sayesinde yara almadı. O akşam düzenlenen basın toplantısında Başkan Trump, adamla şahsen telefonla görüştüğünü belirtti. Ajanın durumu, şartlar göz önüne alındığında iyiydi.
İngiliz televizyon kanalı Sky News, ABD yetkililerinin faili tutuklayıp kimliğini tespit ettiğini bildirdi. 31 yaşındaki adamın Kaliforniya'dan olduğu ve başkanın akşam yemeğinin verildiği Hilton Oteli'nde misafir olduğu bildirildi. Yetkililer ilgili odaları mühürledi. ABD Başsavcısı Jeanin Pirro, silah suçları ve saldırı suçlamalarının yöneltildiğini açıkladı.
Beyaz Saray'da düzenlenen basın toplantısında, Metropolitan Polis Şefi Jeffrey Carroll, toplanan gazetecilere olayları anlattı. Ona göre, saldırgan yemek salonuna girmeye çalıştı ve bir güvenlik kontrol noktasında bir tartışmaya karıştı. Adam ateş açtı ve bir polis memuru karşılık verdi. Ardından polis memurları saldırganı etkisiz hale getirmeyi ve gözaltına almayı başardı. Carroll'a göre, saldırganın elinde bir av tüfeği, bir tabanca ve birkaç bıçak vardı.
ABD dergisi "People"ın da belirttiği gibi, olaydan kısa bir süre sonra başkan, TruthSocial platformunda, şüphelinin yerde bağlı halde yattığını gösteren bir video ve fotoğraf yayınladı. Basın toplantısında Trump, diğer şeylerin yanı sıra, adamdan "yalnız" diye bahsetti. Başkan, oldukça uzakta olduğu için saldırının hedefi olup olmadığını söyleyemedi. İddia edilen saldırganın motivasyonu belirsizliğini koruyor.
Beyaz Saray Muhabirler Yemeği, silahlı saldırının ardından otelde iptal edildi. Etkinliğin arkasındaki organizasyon, yemeği daha sonraki bir tarihe ertelemeyi planladığını duyurdu. Trump da "önümüzdeki 30 gün içinde" yeni bir tarih belirlemeyi planladığını açıkladı. Şunları ekledi: "First Lady, Başkan Yardımcısı ve tüm Kabine üyeleri çok iyiler."
Akşam yemeğindeki olay, sadece ilgili kişileri değil, birçok kişiyi derinden endişelendirecek gibi görünüyor: 27 Nisan Pazartesi günü, 77 yaşındaki Kral Charles ve 78 yaşındaki Kraliçe Camilla, çok günlük bir devlet ziyareti için Washington'a gelecekler. İngiliz kraliyet çiftinin, bağımsızlığın 250. yıldönümünü Trump ile kutlaması ve sonraki günlerde New York ve Virginia'ya seyahat etmesi planlanıyor.
(Kaynaklar: tagesschau.de, people.com, sky.com)
Magazin Haberleri